actueel_schwarzmalen2

Het project Schwarzmalen2 is in november 2015 afgesloten.
Acht kunstenaars maakten ieder een schilderij van 160 x 160 cm, een vierluik bestaande uit 4 doeken van 80×80 cm.
Jij kon meebeslissen in het wordingsproces.
Dit gebeurde via een poll hier op de site.
Elke twee weken stelden we jou een vraag, elke twee weken lieten de kunstenaars een update zien van het schilderij dat beïnvloed is door het publiek.

“In de hedendaagse participatiesamenleving, waarin iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen leven en omgeving en waarbij de overheid enkel een faciliterende rol speelt, zullen we elkaar wel moeten helpen en meer gaan samenwerken.”
Anna van Leeuwen, hoofdredacteur Kunstbeeld, 18 maart 2015.

Schwarzmalen is een kritische verwijzing naar het idee dat het publiek kan participeren, maar ook een knipoog naar het commerciële idee van crowdfunden. Crowdfunding voor een schilderij dat nog tot stand moet komen is een vreemde propositie, de koper weet niet wat hij koopt (want het doek is nog wit) noch de kunstenaar weet wat hij gaat schilderen. Beiden gaan het avontuur aan. De prijs is bewust laag gehouden om drempelverlagend & uitnodigend te werken. We vinden het belangrijk de doeken op voorhand te verkopen om zo engagement tussen publiek en maker te bewerkstelligen.

Te koop

koopHet bleef tijdens het schilderproces niet verder benoemd wie van de 8 kunstenaars welk schilderij heeft gemaakt…. Bij de aankoop kon aangegeven worden welk gedeelte van een schilderij je wilde kopen, bijvoorbeeld deel 3 van schilderij B (tweede kunstenaar, doek links onder).
De lege doeken werden op voorhand verkocht voor 99,95.

De 8 kunstenaars die meededen waren Hanneke van der Werf, Rolina Nell, Annemarie Vink, Rob Visje, Titus Dekker, Marieke Hunze, Marja van Putten en Astrid Moors.

Ten slotte werden de doeken die in eerste instantie ‘leeg’ zijn verkocht, de nieuwe eigenaren toebedeeld. Bij de eindpresentatie werd door loting bekend gemaakt welk werk schilderij A is (…enz) en wist de koper dus pas daadwerkelijk van wie hij werk heeft gekocht.

De (witte, nog onbeschilderde) delen (80×80 cm) waren vanaf midden augustus 2015 te koop.
Er zijn er nog steeds enkele schilderijen te koop… voor € 150,- op = op. Neem contact met ons op als je interesse hebt.

Zie de website: schwarzmalen/proces
Schwarzmalen op website VondelCS
Persbericht: persbericht-VondelCS

Trendbeheer: Schwarzmalen


Een vlak van 80 x 80 cm kopen?
Er zijn nog enkele doeken beschikbaar, neemt contact met ons op.